Algemene website van de Gezinsbond:
www.gezinsbond.be

Gezinssportfederatie: www.gsf.be

De voordelen van de gezinsspaarkaart: www.gezinsbond.be/sparen

o Denk eraan uw spaarkaart te gebruiken voor allerlei kortingen zoals goedkopere energie bij Nuon,  korting op de dienstencheques bij Daoust, goedkopere mazout, voordelige gezinsuitstappen, enz. Alle info is te vinden in “De Bond” of op www.gezinsbond.be
o Indien er aantrekkelijke activiteiten vanuit andere besturen zijn en indien onze afdeling met het gemeentebestuur samenwerkt rond een activiteit, zullen we ze via deze rubriek met jullie delen. 
o Indien jullie zelf bruisende ideeën of tips hebben, mogen jullie ze gerust melden aan één van onze bestuursleden.

Gezinnen, die meer dan 3 kinderen ten laste hebben, krijgen van de gemeente elk jaar 1 rol vuilniszakken gratis. Diezelfde gezinnen krijgen elk jaar een forfaitaire reductie van hun waterfactuur aangeboden door de watermaatschappij.


Nieuwe handelaar in de regio

Een nieuwe handelaar, waar je spaart met je lidkaart.
Lingerie Sofie, Leuvensesteenweg 280, 3070 Kortenberg

Lingerie Sofie

Lingerie Sofie geeft 5% korting op je lidkaart.
Je kan er terecht voor lingerie, nachtkledij 
en zo veel meer…
voor dames, heren en kinderen.
Kleine en grote maten, voor jong en oud,…
en voor ieders budget.
Persoonlijk advies met de glimlach!


Recepten kookactiviteiten


Kroketten

Ingrediënten voor 8 personen:

  • De aardappelpuree: 2 kg aardappelen (goed voor 25-30 kroketten), 2 eieren, geraspte nootmuskaat, zout, enkele eetlepels bloem. 
  • Paneren: enkele eetlepels bloem, 400 g paneermeel, 6 eieren, peper en zout. 
Benodigdheden: een krokettenpers (bv. ‘millecroquettes’) of een (plastic) spuitzak, een passe-vite of pureestamper, een friteuse met (schone) arachideolie.

Bereiding

  • De aardappelpuree
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet ze af. De gekookte aardappelen moeten zo droog mogelijk zijn. Roer voldoende zodat ze niet aanbranden.Pureer de aardappelen met een passe-vite of stamp ze tot een fijne puree zonder stukjes. Breek het ei en roer alleen de dooier door de puree. Proef en voeg naar smaak geraspte nootmuskaat en zout toe. Laat de aardappelpuree goed afkoelen.

TIP:Laat de puree een nachtje rusten op een koele plek, maar liefst niet in de koelkast.

Bepoeder het schaaltje van de krokettenpers met een beetje bloem. Zet een grote schaal klaar met wat bloem op de bodem. Vul de krokettenpers met een portie koude puree en pers die tot enkele lange cilinders.

TIP:Geen krokettenpers? Vul dan een spuitzak met puree en snij de tip van de zak weg. Zorg ervoor dat je een opening van 3 centimeter diameter hebt. Spuit in een vlotte beweging cilinders van de puree op een bebloemd werkblad of snijbord.Snij de kroketten op maat met een scherp mes (5 tot 6 centimeter per kroket).

  • Paneren: Verzamel de ‘blote’ kroketten in de schaal met bloem. Schud met de schaal en zorg ervoor dat alle kroketten een dun jasje bloem krijgen. Zet nog twee extra schaaltjes klaar. Vul er één met een royale hoeveelheid paneermeel. In de andere schaal doe je het eiwit van de eieren. 
Kruid dat met een snuifje zout en een beetje peper van de molen. Klop de eiwitten even los met een vork. Rol de bebloemde kroketten (in kleine aantallen) door het eiwit. Zorg ervoor dat het volledige oppervlak van elke kroket een laagje eiwit krijgt.

Rol de kroketten vervolgens door het paneermeel. Let erop dat er overal een laag van de kruimels rond kleeft.

  • Bakken: Verzamel de gepaneerde kroketten op een aparte schaal. Verhit het frietvet (arachideolie) tot 180 °C. Bak de kroketten lichtgoudbruin in verschillende beurten. Een teveel aan kroketten in het mandje van de friteuse verhoogt de kans op openbarsten. 


Vol au vent

Ingrediënten voor 8 personen:

  • De bouillon: 8 stengels selder, 4 dikke wortelen, 4 preistengels, 6 uien, 8 teentjes, look, 8 takjes tijm, 8 blaadjes laurier, 4 takjes rozemarijn, zout, 30 bolletjes zwarte peper, 4 kruidnagels, 2 hoevekippen.

  • Bladerdeegkoekjes 

  • De videevulling (velouté): 600 g gehakt, 2 hoevekippen (van de bouillon), 2 eetlepels broodkruim,  500 g kleine Parijse champignons, 2 klontjes boter, 2 teentjes look, peper, zout, 120 g boter, 160 g bloem, 3 dl kippenbouillon die je net zelf hebt gemaakt, scheutje madeirawijn of sherry, 3 dl room, 1 citroen, nootmuskaat.

Benodigdheden: een vijzel en een grote zeef

Bereiding

  • De bouillon
Bereid een ketel met een groentebouillon. Je kan ook zelf groentebouillon maken. Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Spoel alle groenten, snij ze grof en doe ze in de grote pot met water.Voeg de verse kruiden, wat zout en de specerijen toe.

TIP: De bolletjes peper kneus je bij voorkeur in de vijzel.

Laat de bouillon kort sudderen en leg er vervolgens de kip in.

TIP: Het is belangrijk dat de kip in warme bouillon wordt ondergedompeld.


Laat de kippenbouillon een uurtje koken. Gebruik een schuimspaan om tussendoor het vet en onzuiverheden weg te scheppen. Haal de gare kip uit de pot en laat ze afkoelen.Zeef de bouillon. Een deel ervan heb je straks nodig voor het garen van de gehaktballetjes en de bereiding van de saus.

TIP: De rest van de bouillon kan je invriezen voor diverse soepen.

  • De videevulling (velouté): 

Meng het gehakt, samen met een ei en het broodkruim. Kruid met wat peper van de molen en zout. Rol het vleesmengsel tot identieke kleine balletjes van ongeveer een centimeter diameter. Breng een deel van de (gezeefde) kippenbouillon aan de kook. Laat de balletjes daarin enkele minuten garen op een matig vuur.

Snij de paddenstoelen in kwartjes. Smelt een klont boter in een pan en bak de stukjes paddenstoel. Voeg pas tijdens het bakken een geplet teentje knoflook toe zodat de look niet kan verbranden. Voeg een beetje peper en zout toe. Laat de champignons kleuren en zet ze opzij.

Pluk al het vlees van het karkas van de kip. Beslis hoe je de kip wil serveren: in eerder grote stukken, hapklare brokken of extra fijn. Zet het vlees even opzij.

Start de bereiding van de saus met een roux. Smelt de boter in een kookpot en voeg de bloem eraan toe. Laat het bloemmengsel al roerend “opdrogen”, maar let erop dat de roux niet aanbakt. Zodra je een lichte biscuitgeur ruikt, schenk je een deel van de gezeefde kippenbouillon in de pot. Blijf geduldig doorroeren met een garde om klontertjes te vermijden. Schenk er af en toe wat bouillon bij, en wacht tot de saus bubbelt. Ga door tot je een gebonden, maar tegelijk voldoende vloeibare saus krijgt. Voeg tenslotte een scheutje madeira (of sherry) toe en ook de room. Roer de saus zorgvuldig.

Voeg de gebakken paddenstoelen, de stukjes kip en de gehaktballetjes toe aan de saus. Druppel wat vers citroensap in het mengsel en kruid de vol au vent naar smaak met wat peper, zout en versgeraspte nootmuskaat. Roer, proef en voeg naar smaak een extra beetje madeirawijn.

Afwerken en serveren: Snij het dekseltje uit elk bladerdeeggebak, en schep een flinke portie van de velouté met kip, balletjes en paddenstoelen in en rond het koekje.


Loempia’s

Ingrediënten

5 el lichte sojasaus, 2 tl donkere sesamolie, 3 en ½ el shaoxing-rijstazijn, 1 en ½ tl maïzena; 450g varken lende, in flinterdunne repen, peper en zout, 4 el olie, 1 el fijngehakte gember, 3 tenen knoflook, fijngehakte, 130g Chinees kool, fijngesnipperd, 150g wortel, in smalle repen, 

1 eierdooier, 2 el bloem, 20 vierkante loempiavellen, olie voor het frituren, zoetzuur saus

Materiaal: friteuse

Bereiding:

Voor de vulling: meng 2 el sojasaus en de helft van de sesamolie met 1 en ½ eetlepel rijstwijn en 1 tl maïzena. Voeg het vlees toe. Marineer het vlees 20 minuten in de koelkast. Meng de rest van de sojasaus, sesamolie, maïzena, peper en zout.

Verhit een wok op hoog vuur, voeg de helft van de olie toe en laat deze gloeiend heet worden. Voeg het vleesmengsel toe en roerbak het in 2 minuten gaar. Laat het goed uitlekken. Verhit een wok op hoog vuur voegt de rest van de olie toe en laat deze gloeiend heet worden. Roerbak de gember en knoflook 15 seconden. Voeg de kool en wortel toe. Schenk de rest van de rijstwijn erbij en roerbak. Voeg het vlees en sojasausmengsel toe en bak tot het is ingedikt. Laat 5 minuten in een vergiet uitlekken.

Meng de eierdooier, bloem en 3 el water. Schep 2 el vulling in de hoek van een loempiavel. Bestrijk de tegenoverliggende hoek met wat eigeel. Vouw een hoek over de vulling en rol het vel op. Vouw de andere hoeken naar binnen, rol de loempia op en druk hem dicht. Herhaal dit met de rest van de vellen.

Verhit de olie tot 180 graad. Frituur de loempia’s in 5 minuten goudbruin. Laat de loempia’s op keukenpapier uitlekken. Serveer met zoetzuur saus.

Wonton

Ingrediënten

300g Chinees kool, fijngesneden, 1 tl zout, 450g varkensgehakt, 20g lente-uitjes, fijngesnipperd, 2 en ½ el lichte sojasaus, 1 el shaoxing-rijstwijn, 2 el donkere sesamolie, 1 el fijngehakte gember, 1 el maïzena, 1 ei.

50 ronde wontonvellen

Bereiding:

Voor de vulling: doe de kool en het zout in een kom, schep ze licht door elkaar en laat 30 minuten staan. Knijp al het water uit de kool en doe de groente in een kom. Voeg het gehakt, lente-uitjes, de sojasaus, rijstwijn, sesamolie, gember, ei en maïzena toe. Roer door elkaar en giet dan het overtollige vocht af.

Schep een flinke vulling midden op elk vel. Bevochtig de rand van het vel met een beetje water en vouw het vel dubbel. Maak met uw duim en wijsvinger kleine plooien langs de naad. Duw met uw andere hand de twee tegenoverstaande randen naar het midden. Leg de wontons op een met maïzena bestoven bakplaat. Laat ze niet te lang staan, anders worden ze papperig.

Breng in een grote pan water aan de kook. Voeg de helft van de wontons toe en roer om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken. Breng het water weer aan de kook. Laat de wontons 8-9 minuten in kokend water gaar. Haal de wontons uit de pan en laat ze uitlekken.


Zoetzuur garnalen

Ingrediënten

700g garnalen, 2 el shaoxing-rijstwijn, 2 plakken gember, met de platte zijde van een hakmes geplet, 3 tl donkere sesamolie, 1 en ½ el maïzena, 120ml olie, 2 lente-uitjes, alleen het witte gedeelte, fijngehakte, 1 el fijngehakte gember, 2 tenen knoflook, fijngehakte, 1 rode paprika, in blokjes, 1 groene paprika, in blokjes, 2 en ½ el tomatenketchup, 2 el heldere rijstazijn, 2 el suiker, 1 tl lichte sojasaus, ½ el zout.

Bereiding:

Pel de garnalen, snijd ze aan de rugzijde in de lengte open zodat ze opkrullen wanneer ze worden gebakken. Ontdoe ze van hun darmkanaal. Doe de garnalen in een kom en voeg de rijstwijn, gember, 2 tl sesamolie en 1 el maïzena toe. Knijp herhaaldelijk in de plakken gember om de marinade op smaak te brengen. Marineer 20 minuten. Gooi de plakken gember weg en giet de garnalen af. 

Verhit een wok op hoog vuur, voeg 2 el olie toe en laat deze gloeiend heet worden. Voeg de helft van de garnalen toe en schep ze om op hoog vuur gedurende circa 1 en 1/2minuut, tot de garnalen roze zijn en opkrullen. Haal ze er met een draadzeef of schuimspaan uit en laat ze uitlekken. Bak de rest van de garnalen in 2 els olie. Giet de olie af en veeg de wok schoon.

Verhit de wok op hoog vuur, voeg de rest van de olie toe en laat deze gloeiend heet worden. Voeg de lente-ui, gember en knoflook toe en roerbak in 15 seconden tot een geurig mengsel. Voeg de rode en groene paprika toe en roerbak 1 minuut. Meng de tomatenketchup, rijstazijn, suiker, sojasaus, resterende sesamolie en maïzena, het zout en 125ml water, voeg dit aan de saus toe en laat deze zachtjes binden. Voeg de garnalen toe en schep alles licht om. 

 













Stoofpot rundvlees met aardappelen en tomaten

Ingrediënten

500g rundvlees, 4 stukken tomaten, 2 aardappelen, 2 uien,

Kruiden A: 20g lente-uitjes, 3 plakken gember, 2 tl shaoxing-rijstwijn, een zakje kruiden (4 steranijs, 10 peperkorres, 2 lauriebladjes)

Kruiden B: 2 el tomatenketchup, 4 tl lichte sojasaus,  3tl zout, 3 tl suiker, 50g olie

Bereiding:

Snijden alle ingrediënten in stukken van 3-4 cm. Breng in een grote pan water, Voeg de rundvlees toe en laat ze koken. Verwijdert het schuim. Voeg kruiden A (10g lente-uitjes, 2 plakken gember, en de rest) in de pot en stoven tot ze bijna gaar is.

Verhit de wok op hoog vuur, voeg de olie toe. Voeg het lente-uitje, gember, en de aardappelen. Voeg nadien de uien en tomaten toe, Roer gelijkmatig. Voeg licht sojasaus, ketchup, suiker en roer gelijkmatig. Voeg de stoofvlees en de soep toe en laat ze koken. Sudderen tot de aardappelen gaar zijn. Voeg de zout toe. 

Tofu-spinaziesoep

Ingrediënten

120g zachte tofu, uitgelekt, 100g jonge spinazie, 1L kippen bouillon, 1 el lichte sojasaus

Bereiding:

Snijd de tofu in plakken van circa 5 mm. Hak grote blaadjes spinazie in grove stukken.

Breng de bouillon aan de kook in een pot en voeg de tofu en sojasaus toe. Breng aan de kook, temper het vuur en kook het geheel 2 minuten zachtjes. Schep het schuim weg. Voeg de spinazie toe en kook 1-2 minuten. Breng de soep op smaak met zout en witte peper. Serveer heet.

Geroerbakte paksoi/spitskool

Ingrediënten

400g paksoi, 2el olie, 2 tenen knoflook, met de platte zijde van een hakmes geplet, 3 dunne plakken gember, met de platte zijde van een hakmes geplet, 3 el kippenbouillon, 1 tl suiker, zout, 1 tl donkere sesamolie

Bereiding:

Snijd de paksoi in stukken van 5-8 cm. Verwijder de wortels en haal de stelen van elkaar. Spoel de paksoi goed schoon en droog hem goed af.

Verhit een wok op hoog vuur, voeg de olie toe en laat deze gloeiend heet worden. Roerbak de knoflook en gember 30 seconden. Voeg de paksoi toe en roerbak tot deze is geslonken. Voeg de bouillon en suiker toe en breng op smaak met het zout. Dek af en bak 2 minuten tot de stelen en blaadjes mals maar nog groen zijn. Voeg de sesamolie toe en serveer heet.


Gezonde havermout pannenkoeken

We hebben vandaag een lekker en gezond recept voor jullie, namelijk havermout pannenkoeken.
Je hebt maar 4 ingrediënten nodig voor deze lekkere pannenkoekjes. Eet ze lekker als ontbijt of als lunch. Je kunt er ook meer in 1x maken zodat je ze mee naar het werk/school kunt nemen. 
Serveer de pannenkoekjes met bijvoorbeeld plakjes banaan en honing.

Recept voor circa 6 pannenkoeken

Tijd: 20 min.

Benodigdheden:
  • 300 ml melk
  • 150 gram havermout
  • 2 eieren
  • 1 beetje rietsuiker

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten in een maatbeker.
Meng vervolgens met een staafmixer alles goed door elkaar zodat het een lekker beslagje wordt. 
Doe een klein beetje boter (of bijv olijfolie) in een pannetje en laat het smelten. Maak vervolgens 1 dikke pannenkoek in de pan en laat ze aan beide kanten bakken totdat ze een kleurtje krijgen.
Serveer de havermout pannenkoeken met bijvoorbeeld honing en banaan of andere vruchten

Wraps

De vermelde ingrediënten zijn nodig voor bereiding van 4 wraps.

Wraps met garnalencoctail:

Ingrediënten:
250 gr grijze garnalen
1 grote lepel zure room
1 lepel mayonaise
1 koffielepel  ketchup
beetje citroensap
zout  en peper
bieslook – peterselie
rucolasla
ijsbergsla in dunne reepjes

Doe alle ingrediënten behalve de rucola- en ijsbergsla in een kom en schep alles onder elkaar. 
Verdeel dit mengsel over de wraps en doe hierover de ijsberg- en rucolasla.
Rol de wraps op.

 

Wraps-hapje met gerookte zalm:

Ingrediënten:
slablaadjes of reepjes ijsbergsla
200 gr gerookte zalm
potje kruidenkaas

Bestrijk de wraps volledig met de kruidenkaas. Verdeel de slablaadjes en vervolgens de zalm er boven op. Rol de wraps stevig aan en versnij deze in wieltjes. Lekker bij het aperitief!

 

Gebakken provencaalse wraps:

Ingrediënten:
1 ui
2 teentjes look
kleine courgette
8-tal champignons
gele paprika
100 gr geraspte kaas
blikje tomatenpuree
provencaalse kruiden

Bak de groenten beetgaar samen met de teentjes look en voeg er kruiden aan toe.
Meng de tomatenpuree hieronder en voeg nog wat vocht toe.
Bestrooi de wraps met de geraspte kaas. Leg de groenten in het midden en rol wraps op.
Bak ze krokant aan in een  geoliede pan.

 

Wraps met citroenkip:

Ingrediënten:
bakboter en olie
teentje knoflook
zout en peper
kipfilet, in dunne reepjes gesneden
sap van 1 citroen
gesnipperde peterselie
fijngesnipperde rode ui
4 in kleine stukjes gesneden champignons

Verhit de boter en olie in een pan. Bak de stukjes kip. Voeg hieraan peper, zout en geperst knoflookteentje toe. Laat +/- 3 minuten bakken.
Citroensap en gesnipperde peterselie toevoegen en nog 2-tal minuten verder laten bakken. 
Verdeel  de gebakken kipreepjes over de wraps en zo ook de fijn gesnipperde ui, champignons en rest van de peterselie. Rol de wraps om de vulling heen.

 

Wraps met brie, ham en avocado

Ingrediënten:
1 avocado, geprakt met wat citroensap
200 gr gekookte ham in plakjes
200 gr brie in plakjes gesneden
waterkers of rucola
1 geraspte wortel
½ rode paprika in heel  fijne reepjes 
¼ komkommer in kleine blokjes gesneden
olijfolie
citroensap
peper en zout

Bestrijk de wraps met het avocadomengsel en beleg ze met plakjes ham en brie.
Doe in een kom de waterkers of rucolasla, de geraspte wortel, stukjes komkommer, reepjes paprika, citroensap, peper, zout en olijfolie en vermeng deze.
Verdeel  het mengsel over de wraps en rol deze om de vulling.

 










Comments